Zucchini- och bovetebröd med lingon

Zucchini- och bovetebröd med lingon

7 april, 2019 0 av Michaela Backman

Det var ett tag sedan jag bakade detta bröd men jag har gjort det några gånger innan, vilket ger ett bra betyg. Brödet är glutenfritt och innehåller bovetemjöl och zucchini, samt lingon. Funkar riktigt bra ihop!

Originalreceptet kommer från Hanna Göransson och det hittar du här: https://www.naturligtsnygg.se/hurbrasomhelst/2016/08/15/29031/

Detta behöver du:

 • 2 1/2 dl bovetemjöl
 • 2 dl mandelmjöl
 • 1 msk fiberhusk
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk bikarbonat
 • en nypa salt
 • 2 ägg
 • 2 msk kokosolja (smält)
 • 2 dl havremjölk
 • 2 dl riven zucchini
 • 1 dl lingon (jag använde frysta)
 • sesamfrön (att toppa med)

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser. Blanda sedan i ägg, kokosolja, havremjölk och zucchini. Vänd sist ner lingonen. Fördela smeten i en pappersbeklädd brödform, toppa med sesamfrön och grädda i mitten av ugnen i ca. 40-50 minuter, tills brödet fått fin färg.

Brödet blir verkligen mjukt och saftigt! Jag skär upp brödet i skivor och lägger i frysen för att kunna ta fram då jag blir sugen. Ett tips är att lägga bitar av bakplåtspapper mellan skivorna för att lätt kunna ta fram en skiva eller två. Jag kör alltid papper mellan varannan skiva och tar fram två åt gången.

Gillar man inte lingon i bröd är det bara att utesluta dem. Det blev förresten mörka ringar runt lingonen an någon anledning, säkert p.g.a. vätskan som lingonen avger?