Hemmagjorda rotfruktschips

Hemmagjorda rotfruktschips

23 mars, 2019 0 av Michaela Backman

När man får för sig att göra egna rotfruktschips… Jag hade polkabetor och sötpotatis hemma och ville testa att göra egna chips. Lättare sagt än gjort kan jag säga.

Jag googlade ”rotfruktschips” och fick fram en massa olika recept och tillvägagångssätt. Tiden i ugnen varierade stort mellan recepten, från 20 till 60 minuter. Enligt en del recept ska man blanda rotfruktsskivorna med olja innan de gräddas och enligt andra ska oljan stänkas på i efterhand. Enligt vissa recept ska man stänga av ugnen, öppna luckan och låta chipsen vara kvar i ugnen en stund efter gräddningen och enligt vissa recept ska chipsen placeras på hushållspapper efter gräddning för att få dem krispiga. ”Öppna ugnslucka då och då för att släppa ut frukt” stod det i ett recept och ”vänd rotfruktschipsen efter halva tiden” stod det i ett annat.

Hur sjutton ska man göra för att få det bästa resultatet? Ingen aning. De flesta recept kändes ganska krångliga. Jag menar, vem orkar vända på alla chips efter halva tiden liksom? Jag gjorde det lätt för mig och körde dem i ugnen i ca 35 minuter. Chipsen blev ojämnt gräddade så jag fick plocka bort en del chips som brändes, men de övriga blev faktiskt knapriga och goda.

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Skala önskade rotfrukter och skär dem tunt med hjälp av en mandolin. Blanda rotfruktsskivorna med lite olivolja och salt i en bunke. Placera ut skivorna på en pappersbeklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 30-40 minuter, tills chipsen fått fin färg och blivit knapriga.

Vad är chips utan dipp? Ett tips är att servera chipsen med guacamole och en fräsch rödbetshummus.

Resultatet blev BUENO, men var det värt besväret? Njaa, tjaa… Nu har jag testa i alla fall. Ur en hälsosynpunkt är hemmagjorda chips definitivt mer hälsosamma än köpta chips, så testa du med om du känner dig extra ambitiös någon dag.