Semmelgröt med mandelmassa och kokosgrädde

Semmelgröt med mandelmassa och kokosgrädde

17 februari, 2019 0 av Michaela Backman

Jag tror inte att jag är den enda som har inlett semmelsäsongen. Hur gott är det inte med semlor liksom? Jag är uppvuxen med ”fastlagsbullar” (som man säger i Finland) fyllda med sylt och grädde men nu känns det väldigt främmande. Klart att en semla ska vara fylld med mandelmassa, right? Idag tycker jag att mandelmassan är det bästa med semlor.

För några år sedan slog semmelwrapen igenom stort. Jösses vilken snackis det blev. Nu finns det semlor i alla möjliga varianter. Chiasemla, raw-semla, semmelkladdkaka, semmelsmoothie… Bara fantasin sätter stopp.

Igår var jag in till City och besökte Café Pom och Flora och ni kan ju gissa vad jag beställde… Den omtalade SEMMELGRÖTEN såklart. Kardemummagröt toppad med mandelsmör, vispad vaniljyoghurt, skummad havremjölk och mandelspån. MUMS!

Semmelgröten på Pom och Flora var så himla god så jag bestämde mig för att göra min egen variant. En vegansk semmelgröt med mandelmassa och kokosgrädde.

Detta behöver du:

Gröt:

 • 1 dl havregryn
 • 1 dl steel cut oats
 • 2 dl havremjölk
 • 2 dl vatten
 • en nypa kardemumma
 • en nypa salt

Mandelmassa:

 • 1 dl mandelmjöl
 • 1 msk kokossocker
 • 1 msk havremjölk
 • kokosgrädde
 • mandelspån

Gör så här: Koka gröten. Blanda ihop ingredienserna till mandelmassan. Rosta mandelspån i en torr stekpanna. Vispa kokosgrädden fluffigt. Lägg upp gröten i en skål, toppa med mandelmassa, kokosgrädde och mandelspån samt servera med en skvätt havremjölk. Himmelriket!

Receptet är lagom till två portioner eller en STOR portion.

Kokosgrädde? Nyckeln till att göra en fluffig kokosgrädde är att kokosmjölken ska vara KALL. Du behöver alltså förvara din kokosmjölk i kylskåpet. När kokosmjölken står kallt skiljer sig den tjocka krämen från vätskan och det är endast den krämiga delen du ska använda till din kokosgrädde.

Om du gillar gröt och älskar semlor, testa detta! Du kommer inte att bli besviken.