”Kornotto”

”Kornotto”

5 februari, 2019 0 av Michaela Backman

Kornotto? Say what? I den senaste Smakboxen, som jag prenumererar på, fick jag med en förpackning hela korngryn och ställde då frågan: ”Hur ska jag tillaga dessa?”. Som en skänk från ovan fick jag svar på min fråga via ett mail från en läsare och svaret på ekvationen lyder: KORNOTTO. Tadaaaah! Tack Joakim! Känns riktigt roligt att bli inspirerad av en läsare och att få testa något nytt.

Efter att ha läst ”Happy Food” böckerna av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart blev jag nyfiken på hela korngryn som råvara. ”Spannmålet korn är en av de absolut bästa källorna till resistent stärkelse, som blir bra mat för hälsosamma tarmbakterier” enligt författarna. Vetskapen om att 70-80% av immunförsvaret sitter i tarmen gör att jag vill äta bra mat och bra råvaror som bidrar till en god tarmhälsa.

Kornotto kan tillagas som en traditionell risotto med schalottenlök, vitt vin, parmesan etc. Men i vanlig ordning tog jag det som jag hade hemma för att göra min egen variant av kornotto.

Detta behöver du:

  • 4 dl hela korngryn
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 små rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl parmesan
  • salt
  • peppar

Gör så här: Skala och hacka rödlök och vitlök. Fräs i en kastrull med olivolja. Häll i korngrynen och fräs tillsammans med lökblandningen. Häll på en del av buljongen och rör om i kastrullen. Fortsätt späda ut din kornotto med buljongen i omgångar, under omrörning. Koka på medelvärme i ca 30 minuter, eller tills korngrynen känns mjuka. Blanda i parmesanen då kornotton börjar bli klar (mjuka korn med ett lagom tuggmotstånd) och smaka av med salt och peppar.

Vad du vill äta din kornotto med väljer du själv. Jag körde en vegovariant och toppade kornotton med en krämig rödbetshummus samt en blandning av grönkålspesto, pinjenötter och granatäppelkärnor, och lite riven parmesan förstås. Gott? GOTT!