Apelsinmarinerad polka- och gulbetscarpaccio

Apelsinmarinerad polka- och gulbetscarpaccio

2 februari, 2019 0 av Michaela Backman

Jag brukar hålla utkik i mataffären efter råvaror jag aldrig köpt förut, med tanke på vikten av att äta mångsidigt, och den här gången gled en påse blandade polka- och gulbetor ner i handelskorgen.

Vad tusan gör man med polka- och gulbetor? Jag ville inte rosta dem i ugnen som jag vanligtvis gör med olika rotsaker så det fick bli något helt annat. En slags ”vegocarpaccio”. Polka- och gulbetor har så himla fin färg så den här rätten gör dem verkligen rättvisa. Visst blir man glad av färggrann mat?

Jag valde att marinera betorna med pressad apelsin och olivolja, men det är inget måste. Det blir gott ändå. Jag var lite skeptisk till att äta dem råa och tänkte att de skulle ha en ”träaktig” smak, men tji fick jag. Betorna hade en typisk rotfruktskaraktär och var faktiskt rätt söta och lena i smaken.

Detta behöver du:

  • Ett gäng polka- och gulbetor (eller varför inte andra rotfrukter?)
  • 1/2 apelsin
  • olivolja
  • salt
  • Valfri topping

Gör så här: Skala betorna och skiva dem tunt med hjälp av en mandolin. Lägg skivorna i en bunke och blanda dem sedan med lite olivolja, en nypa salt och saften av en halv pressad apelsin. Riv även ner apelsinskal för extra mycket smak, kom ihåg att skölja/tvätta apelsinen noga. Låt betorna stå kallt en stund och götta sig i marinaden. Fördela sedan betorna jämnt på ett fat och dekorera med valfri topping.

Nu till toppingen. Vad har jag hemma som jag kan använda?

Jag började med att klicka ut lite grönkålspesto som jag hade i kylskåpet. Receptet hittar du här: http://msolo.se/2019/01/26/gronkalspesto-med-zoodles/ . Det går även bra att använda andra sorters pesto, olivolja, en vinägrett eller varför inte en tahini- eller avokadodressing.

Sedan strösslade jag på pinjenötter för att tillägga lite crunch. Valnötter, pumpakärnor, solroskärnor eller andra frön och nötter går också bra.

Slutligen strödde jag på granatäppelkärnor för att addera lite sötma.

Om jag hade haft fetaost hemma hade jag även smulat över det på min carpaccio. Sometimes you can´t have it all..

Resultatet blev supergott! Att rätten är extremt fotogenisk är bara ett plus i kanten. Carpaccio kan serveras som förrätt och en vegovariant som denna passar även som en sallad eller som ett tillbehör till en huvudrätt. Tänk vad imponerade dina middagsgäster skulle bli om du slängde ihop och serverade en polka- och gulbetscarpaccio. Guldstjärna i kanten liksom.