Grönkålspesto med zoodles

Grönkålspesto med zoodles

26 januari, 2019 0 av Michaela Backman

PESTO. Omåttligt gott till det mesta och pesto går ju verkligen att variera på så många olika sätt. Persilje-, morots-, svartkåls-, paprika-, basilikapesto o.s.v. med pinjenötter, solrosfrön, valnötter o.s.v. med eller utan parmesan eller någon annan form av ost o.s.v. Man tar vad man har hemma liksom.

Jag hade grönkål hemma så det fick bli en grönkålspesto, något jag aldrig har testat innan. Peston är dessutom vegansk då den inte innehåller ost. Inspirationen kommer från Jenny och Linnea @superfoodsweden. Originalreceptet hittar du här: https://supermat.mabra.com/laxpasta-med-gronkalspesto/

Detta behöver du:

  • 100 gram grönkål
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 pressad citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl pumpafrön
  • salt
  • peppar

Gör så här: Mixa alla ingredienser i en matberedare till önskad konsistens, tillsätt eventuellt en skvätt vatten. KLART.

Förvara peston i en burk med lock.

Vid närmare eftertanke äter jag pesto rätt ofta. 95% av gångerna köpt pesto. Jag använder bl.a. pesto som dressing till salladen (har du testat?). Pesto förhöjer vilken rätt som helst om du frågar mig och passar med grönsaker, tonfisk, lax, kyckling, fetaost etc.

Idag blev det pesto med zoodles och kyckling. Ja eller zoodles med kyckling och pesto heter det väl. Om du vill äta vegetariskt eller veganskt är det såklart bara att byta ut kycklingen.

Zoodles eller zucchininudlar är zucchini som ”svarvats” eller hyvlats till ”spagetti” med hjälp av en grönsakssvarv eller en spiralizer. Det går också bra att använda en osthyvel eller liknande men det är då svårt att få till den rätta spagettikaraktären. Jag använde en grönsakssvarv för att göra mina zoodles, som jag snabbt och bekvämt värmde i mikron.

Jag blandade både mina zoodles och kycklingen med grönkålspeston och toppade slutligen härligheten med lite pinjenötter. Behöver jag ens säga att det var gott? Jo förresten, det blev SUPERGOTT!