Kikärts- och morotsbröd

Kikärts- och morotsbröd

9 januari, 2019 0 av Michaela Backman

Kan man göra bröd utan mjöl? Ja tydligen. Jag älskar bröd och tycker om att testa nya recept som inte innehåller vetemjöl och andra spannmål. Hälsosammare alternativ helt enkelt. Jag såg detta proteinrika kikärts- och morotsbröd på Instagram och ville testa att baka det. Brödet är glutenfritt och baserat på kikärtor, morot och ägg och innehåller alltså inget mjöl alls.

Inspirationen kommer från Annika (@annikamalm.se) som förespråkar en hälsosam livsstil och clean eating. Originalreceptet hittar du här: https://blogg.annikamalm.se/glutenfritt-brod-med-kikartor-och-morot/

Detta behöver du:

  • 2 medelstora morötter
  • 1 tetra kikärtor
  • 4 ägg
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk fiberhusk
  • salt
  • Vallmofrön för garnering

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Riv moroten grovt på ett rivjärn. Skölj kikärtorna i en sil och mixa dem slätt med en stavmixer i en bunke. Blanda i bakpulver, fiberhusk, salt och äppelcidervinäger. Mixa sedan ner äggen. Blanda därefter den rivna moroten i smeten. Klä en medelstor form med bakplåtspapper, jag hade en som var 17 x 25 cm. Fördela smeten jämnt i formen och strö slutligen över lite vallmofrön. Grädda i ungen i ca 30 minuter. Låt brödet svalna en stund och skär sedan upp i bitar.

Så hur blev det? Om man har alla ingredienser hemma är det lätt att slänga ihop detta bröd och gräddningstiden är endast 30 minuter. Konsistensen är väldigt kompakt, inget lätt och fluffigt bröd, men helt förståeligt med tanke på ingredienslistan.

Gott? Absolut! Men lite speciellt. Min sambo tog en tugga, men jag fick äta upp resten. ”Det smakar omelett” var hans reaktion. Jag tycker att brödet påminner lite om ugnspannkaka. Gott och mättande till frukost eller som mellis.