Bovetecrunch

Bovetecrunch

15 december, 2018 0 av Michaela Backman

Något sött, något salt, något krämigt något crunch. Den ultimata frukostkombinationen. ”Crunchet” brukar bestå av hemmagjord granola men idag blev det rostat bovete. Ombyte förnöjer. Om du inte har testat att rosta helt bovete och göra bovetecrunch så är det dags nu. Bovetet ska ligga i blöt så en viss framförhållning krävs, men förutom det momentet är bovetecrunch väldigt lätt att tillaga. Bovete är ju dessutom en ört och naturligt fritt från gluten.

Du behöver:

  • 500 g helt bovete
  • Valfria kryddor/ smaksättningar: kanel, ingefära, kardemumma, pepparkakskrydda, kakao etc.

Gör så här: Blötlägg bovetet i rikligt med vatten över natten, eller minst några timmar. Det bildas en slemmig hinna i vattnet. Häll bovetet i ett durkslag eller i en sil och skölj noga. Häll det sköljda bovetet i en bunke och blanda med önskade kryddor. Jag använde kanel, kardemumma och ingefära. Bred ut blandningen på en pappersbeklädd plåt. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter eller tills bovetet fått fin färg och blivit till ett crunch. OBS! Är bovetet för länge i ugnen blir det väldigt hårt i konsistensen.

Förvara ditt bovetecrunch i en burk efter att det svalnat, klart att strössla på och förgylla din frukostyoghurt, din smoothiebowl eller kanske din matiga sallad. Mer crunch åt folket!