Risgrynsgröt på havremjölk

Risgrynsgröt på havremjölk

8 december, 2018 0 av Michaela Backman

Hemma igen efter en (UNDERBART HÄRLIG) vecka i Afrika. Jag har inte ord för att beskriva hur mycket jag behövde miljöombytet, men en ynka vecka är ju egentligen alldeles för lite. Jag tänker att det blir ett blogginlägg om själva resan inom en snar framtid.

Nu tänkte jag skriva några ord om att vara hemma, om att slängas tillbaka från solen och värmen till ett mörkt och kallt Stockholm. Fruktansvärt. Tänk vad en blå himmel kan göra för humöret och energin. Jag förstår fortfarande inte hur vi alla överlever vintern. År efter år. Jag tror att alla reagerar olika på mörkret. Min sambo påverkas exempelvis inte alls och upplever inte behovet av att gå ut så fort det uppstår en ljusglimt som jag gör. Mörkret tar musten ur mig. Men hey, jag försöker hålla skenet uppe, i alla fall bland folk. Någon som känner igen sig? 

Julen är ju ändå en rätt bra distraktion den här tiden på året. Det var lite komiskt att följa sociala medier från solstolen, de gångerna det gick att koppla upp sig vill säga, och se det ena receptet på det bästa och enklaste julgodiset efter det andra. Jag tror ändå att jultiden med allt julstök är viktig för att få människor på andra tankar i mörkret, bara människor inte stressar upp sig i onödan och går under av allt kommersiellt nonsens. Att årets julklapp blev ”det återvunna plagget” säger en hel del om tiden vi lever i och strävan efter en mer hållbar livsstil.

Risgrynsgröt eller tomtegröt förknippar jag stark med julen, även om jag äter det året om. Det är ju bara så gott. Efter en vecka med frukostbuffé var det nice att få göra min egen frukost och det blev risgrynsgröt gjord på havremjölk, i traditionell julanda. Att koka gröten på havremjölk funkar lika bra och blir lika gott som att göra den på komjölk.

Detta behöver du:

  • 1 1/2 dl ris
  • 3 dl vatten
  • 7 dl havremjölk
  • salt

Gör så här: Koka upp samtliga ingredienser på svag värme i ca 30 min, under omrörning. På förpackningen står det att detta ska bli fyra portioner, men det blev två portioner. Jag menar, vem nöjer sig med bara en sked gröt?

Jag åt min risgrynsgröt med en skvätt havremjölk och självklart toppad med kanel, ceylonkanel. Enkelt och gott!

Trevlig lördag (i mörkret)!