Frukostbowl med julkänsla och traditionen ”lillajul”

Frukostbowl med julkänsla och traditionen ”lillajul”

24 november, 2018 0 av Michaela Backman

En morgon när jag vaknar är hela världen vit… Lite mysigt ändå att vakna till ett minimalt snötäcke idag. Snön gör det ju ljusare ute! Bristvara nummer ett dessa dagar. Jag känner mig helt euforisk över att få se blå himmel efter att min vecka såg ut så här: jobba, äta, sova, jobba, sova, äta, sova, jobba, äta, sova… Ingen träning, inget socialt liv, ingen ork till något. Det känns som jag sov mig igenom veckan och vips så var det helg igen… Antingen håller jag på att bli galen eller så är jag i (stort) behov av semester. Vilket faktiskt kommer att förverkligas nästa vecka! Semester alltså. Jag och min sambo kommer att åka iväg på en träningsresa till Egypten. Som jag längtar.

Idag är det i alla fall lördag. Underbara lördag. Nyhetsmorgon snurrar på tv:n och jag har tid för en härlig frukost i lugn och ro. Jag förberedde en overnight oats igår kväll, bestående av havregryn, chiafrön och en nypa salt blandat med mandelmjölk, som har fått stå och svälla i kylskåpet över natten. Idag toppade jag min overnight oats med pepparkaksgranola, persimon och granatäpple. Jättegod smakkombination som får mig att tänka på jultiden som står för dörren. Recept på pepparkaksgranola hittar du här: http://msolo.se/2018/11/17/pepparkaksgranola/

På tal om julen, i svenskfinland har vi en tradition som heter lillajul. För att citera oraklet Wikipedia:

”Lilla jul, regionalt även skrivet ”lillajul”, firas i svenskfinland inklusive Åland och inträffar varje år lördagen före första söndagen i advent” .

Då jag var barn innebar lillajul att det första julpyntet togs fram, det bakades julstjärnor till kvällsfikat och på kvällen fick man en julklapp samt en adventskalender. Den här traditionen, som är en del av min uppväxt, har jag tagit med mig till Sverige. MEN, det finns ett men. Jag har alltid blandat ihop dagarna ända sedan jag flyttade till Sverige och fått för mig att lillajul firas helgen före första advent. Därför tar jag fram julen en vecka innan alla andra. Hihi. Eftersom jag gör samma misstag VARJE år har vi skapat vår egen tradition.

Andra lördagen före första advent firar vi alltså lillajul. Så idag ska jag damma av julgardinerna och ta fram julstjärnorna och ljusstakarna till fönstren, samt vår lilla julgran och lite annat julpynt. Jag kommer att baka något gott, vi ska gå på den årliga lokala julmarknaden i Riddersvik, äta risgrynsgröt och leverpastejmackor och bara ha det mysigt tillsammans. Allt detta till ljuvliga tonerna av julmusik. Min sambo sover fortfarande och vet ingenting om dagens planer men jag är övertygad om att han kommer att bli lika entusiastisk som jag. Haha.

God lillajul! 😉