Pepparkaksgranola

Pepparkaksgranola

17 november, 2018 0 av Michaela Backman

Sociala medier börjar allt mer fyllas av inlägg kopplade till julen, med smaker av saffran och pepparkaka. ”Tjuvstarta julmyset”, ”bästa julgodiset”, ”saffransgröt”, ”chokladbollar med smak av pepparkaka”…

Många inlägg börjar med frågan: ”Är det okej att starta, eller är det för tidigt?”. Suck, tänker jag. Behöver folk verkligen bekräftelse och godkännande av sociala medier för det? Jag menar, om du är sugen på saffran eller pepparkaka och tycker att det är gott så är det väl bara att köra. Jul eller ej.

Pepparkakskrydda innehåller kanel, ingefära, nejlika och kardemumma. Kryddor som jag alltid har hemma i min kryddlåda. Jag brukar krydda min granola då och då med dessa kryddor, sommar som vinter, för att gillar smaken av pepparkaka. Fastän jag tycker om smaken och kryddblandningen av pepparkaka så gillar jag inte pepparkakor i sig. (Jag vet, konstigt). Jag kommer inte ens ihåg senast jag åt en pepparkaka. Tur så finns det mycket annat gott man kan göra med pepparkakskryddor.

Pepparkaksgranola

Detta behöver du:

  • 1 liter havregryn
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl linfrön
  • 2 dl grovhackad mandel
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 3 dl vatten
  • honung

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Grovhacka mandeln. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt honung efter tycke samt vatten. Blanda väl. Häll ut och fördela blandningen på en pappersbeklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen i ca 60 minuter. Låt granolan svalna. Förvara granolan i en burk med lock.

Pepparkaksgranola är en frukostfavorit och pepparkaksgranola tillsammans med granatäpple är en superkombo. Äntligen är granatäpple i säsong, så jag passar på att frossa i denna vitaminbomb. Det är lite meckigt att pilla ut alla granatäppelkärnor, men det är det värt. Mums!