Black bean brownie

Black bean brownie

6 november, 2018 0 av Michaela Backman

Nu var det hänt, jag har för första gången testat att baka med bönor! Bönor istället för mjöl gör bakverket glutenfritt och dessutom rikt på protein. En nyttigare variant av brownies helt enkelt.

Receptet kommer från @carrolicious på Instagram som hyllade denna brownie till skyarna. Hon uttryckte det ungefär så här: ”Sjukaste chocken någonsin att: 1. Det blev snyggt och ser gott ut. 2. Det smakar inte svarta bönor. 3. Det var gott! På riktigt!”.

Jag håller med. Det är gott. På riktigt!

Detta behöver du:

  • 2 tetrapack svarta bönor
  • 16 st färska dadlar, urkärnade
  • 4 msk kokosolja
  • 4 tsk sötning (jag använde kokossocker)
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Häll bönorna i ett durkslag och skölj noga. Mixa sedan ihop bönor och dadlar. Jag använde stavmixer i en bunke, men en större matberedare funkar också. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa/ blanda väl. Bre ut smeten i en lite mindre form (ca 24 x 16 cm) beklädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 30 minuter. Skär upp i lagom stora bitar och låt stå i kylskåpet innan servering. Brownien är godast dagen efter då den fått götta till sig i kylskåpet. Ät och njuuuut!

Alltså WOW! Så gott! Det bästa betyget är att sambon ger tummen upp, som är skeptisk till allt som har med nyttiga alternativ och grönsaker att göra. Brownien har en rik chokladsmak och blev verkligen saftig och jag håller även med om att den var godare då den fått stå i kylskåpet en tid. Smaken och konsistensen av bönor går inte att undgå, men brownien är ju också baserad på svarta bönor så det är ju inte så konstigt.

Jag kommer definitivt att göra denna brownie igen och då ska jag göra med en frosting så att den blir ännu saftigare, typ som ”mockarutor”. Mums!