Happy food 2.0 och grön spirulina smoothiebowl

Happy food 2.0 och grön spirulina smoothiebowl

4 november, 2018 0 av Michaela Backman

I början på veckan nämnde jag boken Happy food – Om hur mat och lycka hänger ihop, en vettig bok om hälsa som inte förespråkar någon specifik diet utan lyfter vikten av att äta varierat och fiberrikt. En stor inspirationskälla. Nu har Niklas Ekstedt och Henrik Ennart kommit ut med en ny bok Happy food 2.0 – Om hur måltiden och lyckan hänger ihop. YAY! Såklart att den nu ligger på min köksö.

Mellis på G! Till min läsning gjorde jag en smoothiebowl på frusen banan, mandelmjölk och spirulinapulver som jag mixade ihop. Spirulina är en blågrön alg fullproppad med vitaminer och mineraler, ett mörkgrönt pulver att boosta kroppen med. Sånt gillar jag och kolla in färgen!

Färgen blev minst sagt spännande. Jag tyckte inte att spirulinapulvret smakade så mycket, trots färgen så smakade smoothien mest banan. Sött och gott. Jag toppade min smoothiebowl med physalis, lingon och havtorn för att bryta av den söta smaken. Supergott! Och kolla (åter igen) in färgerna!

Happy food 2.0 – Lika bra som föregångaren! Författarna fortsätter att presentera aktuell forskning kring hälsa på ett lättsamt sätt, de skriver om tarmfloran och hur våra måltider styr hur vi mår. Boken innehåller även en hel del recept. 

Båda böckerna är inspirerande och ger handfasta tips på hur man kan göra medvetna och hälsosamma val i vardagen. Det jag tycker är bra är att böckerna inte förespråkar någon diet som går ut på att utesluta livsmedel. Men de beskriver hur vissa livsmedel är nyttigare för kroppen än andra. Sedan är det såklart upp till var och en att bestämma vilka val man gör i vardagen och vad man väljer att äta.

Lycka är ett starkt ord. Kan verkligen maten göra oss mer eller mindre lyckliga? Enligt forskning kan den det, vilket böckerna lyfter. Det jag främst tar med mig efter att ha läst böckerna är vikten av en varierad kost. Det är lätt att äta ensidigt, att välja det man är van vid och att falla tillbaks till att tillaga samma sorts mat. Hur varierat äter du?