Fröknäcke med röda linser

Fröknäcke med röda linser

15 oktober, 2018 0 av Michaela Backman

Nytt recept! Jag blev alldeles exalterad då jag såg detta recept i det senaste numret av tidningen Hembakat och ville pröva direkt. Ett fröknäcke baserat på röda linser och frön. Proteinrikt, glutenfritt, veganskt och nyttigt.

Detta behöver du:

  • 1 dl torkade röda linser (som du blötlägger)
  • 1/2 dl linfrön
  • 3/4 dl pumpakärnor
  • 3/4 dl solroskärnor
  • 2 msk fiberhusk
  • salt
  • chiliflakes
  • spiskummin
  • 1 msk olja
  • 3 dl kokande vatten

Gör så här:  Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten (eller på morgonen om du tänker baka på kvällen). Häll sedan linserna i en sil och låt dem rinna av. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser, tillsätt sedan linser, olja samt vatten och blanda väl. Använd en slickepott för att bre ut smeten på en plåt beklädd med bakplåtspapper. Grädda linsknäcket i mitten av ugnen i ca 60 minuter eller tills det är knaprigt. Bryt knäcket i bitar efter att det svalnat.

Helt underbart gott förutsatt att du gillar röda linser såklart. Fröknäcket blev knaprigt och smaken av linser ger en ”matigare” känsla i jämförelse med traditionellt fröknäcke. Roligt att variera fröknäcket lite, det var väl därför jag blev så exalterad (haha). Min skeptiska sambo tyckte till och med att det var gott, bästa betyget för mig. Så bara att börja baka!