En väldigt grön svartkålssoppa

En väldigt grön svartkålssoppa

11 oktober, 2018 0 av Michaela Backman

Tack vare ett erbjudande på Ica har jag för första gången i mitt liv köpt svartkål. Jag är inte ens säker på om jag ätit svartkål någon gång tidigare. Kål i allmänhet hör inte till mina favoritgrönsaker. Grönkål brukar jag köpa och slänga i mina gröna smoothies och vitkål kan jag köpa någon enstaka gång då jag ska göra coleslaw men de övriga kålsorterna hamnar av någon anledning inte i min handelskorg. Jo förresten, en orsak är definitivt kålens inverkan på magen. Känns inte som det snällaste livsmedlet för magen på grund av dess gasbildande tendenser. Nyttigt är kål iallafall!

Hur som helst så stod jag vid min köksö med en massa svartkål. Vad tusan ska man göra med den då? Jag googlade lite och kom fram till att det fick bli en soppa, inspirerad av hur jag brukar tillaga spenatsoppa.

Detta behöver du:

 • 200 g svartkål
 • 1 lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 grönsaksbuljongtärning + 5 dl vatten
 • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
 • 1 msk maizena majsstärkelse
 • salt
 • peppar
 • en nypa malen muskotnöt
 • 1 msk honung
 • chiliflakes
 • Ägg

Gör så här:  Skala och hacka vitlöken, fräs löken i en kastrull tillsammans med en skvätt olivolja. Hacka svartkålen i mindre bitar. Tillsätt vatten, buljongtärning och svartkål i kastrullen och koka kålen mjuk på medelvärme. Tillsätt sedan kokosmjölken. Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt muskotnöt och honung för att bryta av den ”mossiga” smaken. Smaka av med salt och peppar. Red soppan med maizenan, utrört i lite vatten, för att få en krämig konsistens. Koka valfritt antal ägg. Dela äggen på mitten och placera en ägghalva eller två i soppan då det är dags för servering. Toppa slutligen soppan med chiliflakes om du vill ha lite extra hetta.

Tips! Ät soppan tillsammans med ett gott bröd. Exempelvis nybakta zucchinifrallor. Recept hittar du här: http://msolo.se/2018/10/09/zucchinifrallor-paleo/

Svartkålssoppan påminner lite om spenatsoppa men har en väldigt ”grön” smak av svartkålen. Soppan får godkänt, inte mer än det. Nu har jag testat i alla fall och ett stort plus är att den är supernyttig! Min tarmflora och mitt immunförsvar kommer definitivt att tacka mig och förhoppningsvis så håller jag mig frisk och kry.