Limerisotto med mynta och kräftstjärtar

Limerisotto med mynta och kräftstjärtar

30 september, 2018 0 av Michaela Backman

Soppor, grytor och andra varma och mustiga maträtter dominerar i flödet på sociala medier. Hösten är här. Risotto är en riktig hösträtt om du frågar mig, som går att variera på otaliga vis.

Här är ett tips på en fräsch och god risotto med smak av lime och mynta, toppad med kräftstjärtar och parmesan. En klockren smakkombo.

Du behöver:

  • 4 dl avorioris
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 st limefrukter
  • olivolja
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 dl riven parmesan
  • färsk mynta
  • salt
  • peppar

Gör så här: 

  • Koka upp en liter vatten i en kastrull tillsammans med buljongtärningarna, stäng av plattan då buljongen är klar.
  • Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs löken i olivolja i en separat kastrull. Häll i riset, fräs löken och riset ytterligare några minuter.
  • Tillsätt sedan en del av buljongen och rör om i kastrullen. Fortsätt späda ut riset med buljongen i omgångar, under omrörning. Låt riset suga upp det mesta av buljongen innan du häller på mer. Koka på medelvärme i ca 30 minuter, eller tills riset känns mjukt.
  • Tillsätt saften och rivet skal av de två limefrukterna. Rör sedan i den rivna parmesanosten samt hackad mynta och smaka till slut av med salt och peppar.
  • Toppa risotton med kräftstjärtar samt garnera med riven parmesan och lite extra mynta. Bon appetit!

Tips! Om du vill äta vegetariskt så är det bara att skippa kräftstjärtarna.