Äppelcheesecake på äpplets dag

Äppelcheesecake på äpplets dag

25 september, 2018 0 av Michaela Backman

Wow vilket äppelår det har varit i år! Trots den enorma torkan i sommar. Jag är uppvuxen med en massa äppelträd på gården hemma i Finland. Äppelfrossa varje år. Äppelmos som kokats, saft som tillagats i saftmajan och otaliga äppelpajer. Äpplen i ugnen med ett täcke av havregryn, smör och socker kallade vi för ”äppelmördarefterrätt”, det var så gott att vi alltid föråt oss.

Idag på äpplets dag tänker jag bjuda på en hälsosammare variant av äppelkaka, nämligen en glutenfri äppelcheesecake. Äppelkakan är sötad med kokossocker, som är ett nyttigare alternativ till raffinerat vitt socker. Kokossocker har ett GI-värde på 35, medans vitt socker ligger på GI 100. GI är en förkortning av glykemiskt index och visar ett mått på hur olika livsmedel inverkar på blodsockret. Livsmedel med ett lågt GI-värde håller blodsockret på en jämnare nivå än livsmedel med ett högt GI-värde. Livsmedel under värdet 70 räknas som långsamma kolhydrater med ett lågt GI värde.

Vi har tyvärr inget eget äppelträd på vår gård, men var och varannan stans kan man se äppelträd som svämmar över av äpplen. Jag gick på äppeljakt och pallade ett gäng äpplen som fallit till marken hos en granne, på gatusidan vill säga. Ekologiskt och närodlat. Perfekt!

Äppelcheesecake

Detta behöver du:

 • 3 dl mandelmjöl
 • 1,5 msk kokosolja
 • 2 msk kokossocker
 • 1 tsk kanel
 • 200 g naturell färskost
 • 500 g kvarg/ kesella (vanilj)
 • 1 ägg
 • 1 dl kokossocker
 • 1/2 pressad citron
 • ett gäng äpplen, jag använde ca 10 stycken små.
 • 1 msk kokosolja
 • 1 msk kanel

Gör så här:

 • Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser till botten och tryck ut i en form med löstagbara kanter. Förgrädda några minuter i ugnen.
 • Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Häll smeten i formen på den förgräddade bottnen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
 • Skala och skär äpplena i små bitar. Stek äppelbitarna i kokosolja på medelvärme tills de blivit mjuka, smaksätt med kanel.
 • Häll äppelblandningen över den färdiggräddade kakan. Låt kakan svalna innan du serverar. Ät och njut.
Ingredienser till kakans botten.

Botten till min cheesecake, redo att förgräddas.

Ingredienser till fyllningen.

Äppelbitar stekta i kokosolja och smaksatta med kanel.

Saftig, äpplig, kanelig (och nyttig). Tummen upp för glutenfri äppelcheesecake sötad med kokossocker. Kakan fick till och med MVG av min sambo som alltid är skeptisk till mina bakverk (haha). Jag tycker att äppelcheesecake:en är godast då den är kylskåpskall. Fördelen med en hälsosammare variant av kaka är dessutom att den fungerar som ett perfekt mellanmål att kunna äta av i veckan.