Gurkmejagranola

Gurkmejagranola

23 september, 2018 0 av Michaela Backman

En sak som jag är omåttligt beroende av, förutom fröknäcke, är hemmagjord müsli, ja eller granola. Granola är müsli som är rostad i ugnen, medan en müsli innehåller råa gryn, frön och nötter. Efter att jag provade på att göra egen granola för många år sedan har jag varit helt hooked. Första gången var faktiskt på min kära sambos begäran, tro det eller ej. Liksom med fröknäcke har jag slutat att använda recept då jag slänger ihop en granola. Det kan liksom inte bli fel.

Basen består av havregryn och sedan blandar jag i frön av olika slag som jag har hemma, ofta solroskärnor, pumpakärnor och sesamfrön. Därefter blandar jag i grovhackad mandel, men det går också bra med exempelvis hasselnötter eller att helt utesluta nötter. Slutligen är det bara att tillsätta kryddor för smaksättning, exempelvis kanel, kardemumma, nejlika eller ingefära. För att ge en aning sötma åt granolan blandar jag i lite honung, men det går även bra med t.ex. kokosflingor, kokossocker eller att utesluta sötning helt. Det blir lika gott oavsett, särskilt tillsammans med andra olika toppings. 

Jag brukar varierar smaksättningen på min granola och den här gången gjorde jag en gurkmejagranola. Gurkmeja är fullproppat med nyttigheter och har antiinflammatoriska egenskaper, en superfood. Gurkmeja kan smaka aningen beskt, men i granolan tillför gurkmejan mest en härligt gulaktig färg.

Detta behöver du:

  • 8 dl havregryn
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 2 dl grovhackad mandel
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 msk kanel
  • 2 msk honung
  • 2 msk rapsolja
  • 3 dl vatten

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sedan olja, honung och vatten och blanda väl. Bred ut blandningen på en pappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca. 60 minuter eller tills granolan fått en fin färg och känns färdigrostad. För att få en jämnare rostning är det bra att ta ut granolan efter halva tiden för att blanda om.

Alla ingredienser är blandade.

Färdigrostad granola och huset doftar underbart.

Efter att granolan svalnat förvarar jag den i en glasburk med lock, som ser fantastiskt fin och lockande ut på hyllan i köket.

Slutligen ett frukosttips: Toppa en skål havregurt med din hemmagjorda granola och frysta bananbitar, ringla sedan över flytande honung. Enkelt och gott!