Majs- och fröknäcke

Majs- och fröknäcke

15 september, 2018 0 av Michaela Backman

Något som jag är omåttligt beroende av är fröknäcke av alla de slag. Fröknäcke passar till frukost, mellanmål och kvällsmål, till sallad och soppa samt till förrätt och tilltugg. I och med kosthållningar som exempelvis LCHF och paleo samt med tanke på den glutenfria trenden har fröknäcke blivit enormt populärt.

Fröknäcke går att baka på tusen olika sätt. Det finns de som bakar fröknäcke på enbart olika fröer, men jag brukar alltid blanda i lite mjöl av något slag. T.ex. bovetemjöl, majsmjöl, mandelmjöl, polenta, durramjöl eller en blandning av olika mjölsorter.

Beroendeframkallande!

Den här gången blev det ett fröknäcke gjort på majsmjöl och polenta. Jag har bakat fröknäcke så många gånger att jag har slutat följa recept och mått, jag tar det som jag har hemma helt enkelt. Resultatet blir alltid olika men ändå alltid bra och supergott i slutändan. Är ni sugna på att testa en variant av majs- och fröknäcke så kommer receptet här:

Detta behöver du:

  • 1 dl majsmjöl
  • 1 dl polenta
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl linfrön
  • 1/2 dl sesamfrön
  • salt
  • en skvätt rapsolja
  • Ca. 2 dl hett vatten

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olja och vatten och blanda väl. Smeten ska vara lös i konsistensen. Bred ut smeten med hjälp av en slickepott på en pappersbeklädd plåt och sedan svisch in i ugnen. Grädda i ca 60 minuter eller tills fröknäcket har fått en fin färg och är hårt i konsistensen. Simple as that!

Detta fröknäcke med majsmjöl och polenta är så himla gott! Majsmjölet och polentan ger en god smak och en underbart knaprig konsistens till fröknäcket. Polenta är förresten ett slags grovmalet majsmjöl, ”majsmannagryn” kan man säga.

Det går liksom inte att låta bli att provsmaka direkt… Jag mosade innehållet av en avokado och hade det som pålägg, som jag sedan toppade med lite peppar och flingsalt. Bueno!

Ett tips är att göra dubbel sats på en och samma gång, för knäckisarna försvinner svindlande snabbt! Med en varmluftsugn kan man dessutom ha båda plåtarna samtidigt i ugnen. Lycka till!