Vegetarisk lasagne(ish)

Vegetarisk lasagne(ish)

10 september, 2018 0 av Michaela Backman

Vegomåndag. Meat free monday. Veckans gröna. Kärt barn har många namn. Idag tänker jag bjuda på en helt fantastisk vegetarisk lasagne(ish), som dessutom är glutenfri för den innehåller aubergine istället för pasta. Färsen är gjord av tofu, soltorkad tomat och valnötter – Supergott! Om du dessutom byter ut parmesanen som ”lasagnen” är toppad med så har du vips skapat en vegansk rätt. Själv strösslar jag på extra mycket parmesan.

Receptet kommer från underbara Food Pharmacy, en av mina största inspirationskällor! Mia och Lina förespråkar en antiinflammatorisk och näringsrik kost med fokus på tarmflorans goda bakterier, eftersom 70 – 80% av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Jag ska inte snöa in mig på tarmfloran nu, det får bli ett annat inlägg… Åter till min lasagne(ish)!

Tips! Spana in och inspireras av Food Pharmacys blogg här: https://foodpharmacy.se/

Du behöver:

 • 1 förpackning naturell tofu (ca. 270 g)
 • 1 dl soltorkade tomater
 • 1 dl valnötter
 • 1 msk tamarisoja
 • 1 kruka basilika
 • 2 medelstora auberginer
 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 msk kallpressad kokosolja
 • 2 förpackningar krossade tomater (2 x 400 g)
 • 2 tsk torkad timjan
 • 2 tsk torkad oregano
 • 2 tsk torkad basilika
 • 2 tsk äppelcidervinäger
 • örtsalt
 • svartpeppar
 • parmesan

Gör så här:

 • Sätt ugnen på 150 grader. Mixa soltorkade tomater och valnötter till ett smul, tillsätt tofun, tamarisojan samt den färska basilikan och mixa lite till. Spara lite basilika till garnering. Du har nu gjort ”färsen” till lasagnen.
Tofufärsen till lasagnen.

 • Skiva auberginen tunt med osthyvel eller mandolin. Lägg en sked färs på varje skiva, rulla ihop och placera rullarna i en ugnsform.
 • Finhacka lök och vitlök. Fräs lökhacket i kokosolja i en stekpanna, tillsätt krossad tomat, vinäger och kryddor. Häll sedan tomatsåsen över auberginerullarna i formen.
Färsfyllda auberginerullar redo att dränkas i tomatsås.

 • Gratinera i mitten av ugnen ca. 30 min, tills auberginen blivit mjuk.
 • Toppa lasagnen med riven parmesan och basilika.
 • Ät och njut!

Blev väldigt likt bilden måste jag säga…

Slurp! Och så var det slut. Såå gott! Hur kan något som egentligen inte är lasagne smaka lasagne? Dagens mysterium. Jag hoppas att du kommer att ge denna variant av  vegetarisk lasagne(ish) en chans. Dina tarmflora kommer i alla fall att hurra av lycka!