Glass vs nicecream

Glass vs nicecream

6 september, 2018 0 av Michaela Backman

Glass, glass, glass. Underbara glass! Älskar glass! Jag känner nog ingen som inte gillar glass. Jag tycker glass är bäst då den precis är tagen ur frysen och riktigt ”fast” i konsistensen, inte så där smält och rinnig. Tänker du på en krämig gräddglass eller gelato då jag skriver ”glass”, det gör i alla fall jag.

Gelato från Gelatty i Palma de Mallorca.

Det är väldigt trendigt med olika hälsosamma alternativ till glass som är baserade på fryst frukt, oftast banan för att få till rätt krämighet och konsistens. Supergott och dessutom veganskt! Mixad fryst banan kan kallas bananglass, men för mig är inte det ”riktig” glass. Kalla mig old school, men för mig är glass gjort på det traditionella sättet med grädde eller mjölk, samt äggula och socker. 

Nicecream! Jag gillar starkt namnet ”nice cream” från det amerikanska ordet banana ice cream (bananglass). En mycket bra beskrivning. Nicecream är NICE och känns hälsosammare att äta då den varken innehåller mjölkprodukter eller tillsatt socker samt har lägre fetthalt än vanlig glass.

När sötsuget slår till och man vill göra ett lite nyttigare val än glass är det lätt att slänga ihop en nicecream. Ett tips är därför att alltid ha skivad banan i frysen, väldigt lätt att förbereda. Sedan är det bara att mixa den frysta bananen till en krämig konsistens och smaksätta med valfri smaksättning eller äta den som den är. Exempel på smaksättningar kan vara allt från bär och frukt till kakao eller lakrits, samt olika kryddor som kanel eller saffran. Det går till och med att göra nicecream med grönsaker som smaksättning, t.ex. sockerärtor eller rödbeta. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Den här gången gjorde jag en jordnötsnicecream och mixade 1 msk jordnötsmjöl tillsammans med den frysta bananen. Såå gott! Det tråkigaste med nicecream är dock att den smälter så snabbt…

Nicecream med jordnötssmak.

Jag toppade min jordnötsnicecream med lite hackad  mörk choklad (65%) med smak av chilifrukt från Malmö Chokladfakrik, en av produkterna i Smakboxen. Gillar man mörk choklad med lite hetta i eftersmaken så rekommenderar jag verkligen denna! Jag blev även glatt överraskad av det fina mönstret på chokladkakan. Uppskattar verkligen de små sakerna som gör det lilla extra.

Pricken över i:et, hackad mörk choklad.

Har du testat att göra nicecream någon gång?